вівторок, 31 січня 2012 р.

Блоги - мережеві щоденники

Мережеві щоденники - блоги - отримали велику популярність у всесвітній мережі завдяки американському проекту LiveJournal.com в середині 90-х років. У російськомовній частині Інтернету цей проект отримав назву «Живий журнал» або «ЖЖ» і став найпопулярнішим сервісом в першому десятилітті XXI століття.

Автор такого щоденника залишає короткі публікації (дописи), які структуруються в певному хронологічному порядку. На відміну від особистого щоденника, який ведеться, перш за все, для себе, в мережевому щоденнику автор намагається привернути увагу читачів до своїх публікацій. Невипадково найпопулярніші блоги, що налічують десятки тисяч читачів, прирівнюються до засобів масової інформаціі. Автор блогу публікує в мережі свої нотатки або творчі розробки та очікує на відгуки від читачів, іноді свідомо провокуючи їх на це. Тоді блог може стати дискусійним майданчиком або середовищем спілкування.

 Інша платформа для створення блогів - сервіс Blogger (http://blogger.com), дозволяє розміщувати на сторінках блогу текстову, графічну та, практично, будь-яку мультимедійну інформацію. На сторінках блогу можна розмістити посилання на інтернет-ресурси та інтегрувати зовнішні програми  у вигляді флеш-роликів, новинних стрічок, тренажерів, тестів, гаждетів тощо.
Гаджети (віджети) - міні-додатки, створені програмістами. Колекції гаджетів представлені досить широко, і можна підібрати такі, які будуть корисні і викладачам і студентам. Наприклад: гаджет - калькулятор, гаджет -тренажер для побудови  графіків математичних функцій, гаджет –шкала часу «Цей день в історії ...», гаджет - інтерактивна періодична система елементів Менделєєва.
Блог - це лише форма, а його наповнення: завдання і тести для студентів, підготовка до екзаменів, поради, інструкцій, обмін досвідом з колегами, колекція навчального матеріалу з предмета, зібраного в мережі, звіти про заходи, семінари, виставки робіт, тощо - особиста справа кожного викладача. Робота в блозі дозволяє інакше організувати своє професійне середовище і заощади велику кількість часу.
Блог може бути груповим, тобто створений групою педагогів чи однодумців, тоді його функціональність значно зростає. Налаштування блогу дають можливість організувати роботу в закритій групі користувачів, наприклад, лише з колегам або індивідуальну роботу зі студентами.

Немає коментарів:

Дописати коментар